Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie

Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie
Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie

Ciasto Specjał Mikołajowej to rozpływający się w ustach smakołyk, który podbije serca gości podczas rodzinnych spotkań. Składa się z puszystego kakaowego biszkoptu, masy makowej, kremu czekoladowego i polewy czekoladowej z suszonymi śliwkami. Prawda, że brzmi dobrze? Zapewniam, że również smakuje nieziemsko.

 

Składniki na Ciasto Specjał Mikołajowej:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa makowa (można też użyć gotowej z puszki):

  • 250 g maku (2 szklanki)
  • 400 ml mleka (półtora szklanki)
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g cukru
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

Krem czekoladowy:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżka żelatyny
  • 80 ml wody
  • 2 łyżki masła czekoladowego

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • niecałe pół szklanki mleka (100 ml)

 

Ponadto:

100 g biszkoptów (można pominąć)

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy masę makową. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gotujemy przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie nakrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe. Można również zmielić go blenderem. W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz cukrem. Dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki. Zawartość rondelka dodajemy do maku, wlewamy aromat pomarańczowy i mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem czekoladowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy do niej po łyżce mascarpone i masła czekoladowego, po chwili zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Na spodni blat wykładamy najpierw masę makową, potem układamy w równych odstępach biszkopty, a na koniec rozsmarowujemy masę czekoladową. Nakrywamy drugim blatem biszkoptu.

Przygotowujemy polewę. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłą wodą (można też alkoholem) i odstawiamy na 10 minut. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z mlekiem i kakao. Dodajemy odsączone z wody śliwki i mieszamy. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu biszkopta.

Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy dobrze zastygły.

Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie
Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie

 

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne

Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Print Friendly, PDF & Email