Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis
Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

Domowy sernik z wiaderka na herbatnikach to prosty przepis na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto, które można podać do popołudniowej kawy czy na świąteczny stół. Sernik wychodzi lekki, wilgotny i puszysty. Ponieważ wykorzystujemy gotowy ser z wiaderka, omija nas trzykrotne mielenie twarogu, ponadto nie trzeba piec spodu z kruchego ciasta, gdyż zastępują go herbatniki.

Składniki na domowy sernik z wiaderka:

    • 1 kg sera z wiaderka (gotowy ser do sernika)
    • 200 g masła
    • 5 jajek rozmiar L
    • półtora opakowania budyniu waniliowego – 60 g
    • 180 g cukru
    • około 150 g herbatników

 

Polewa czekoladowa:

    • 50 g czekolady mlecznej
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • około 80 ml śmietany 30%

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser, jajka i masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przez przygotowaniem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera na sztywno. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce sera, a na koniec wsypujemy budyń. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Na ostatniej od dołu półce piekarnika układamy blaszkę z około 0,5 litra wody. Na środkowej półce układamy blaszkę z sernikiem. Pieczemy przez pół godziny z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 C, wyłączamy termoobieg i pieczemy góra-dół lub tylko dół jeśli wierzch sernika zaczyna się już rumienić. Sernik pieczemy jeszcze pół godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto lekko opadnie, ale niezbyt dużo.

Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić.

Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis
Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na sernik:

Ciasto Makowa Fantazja – sernik gotowany na makowym biszkopcie

Sernik bez sera na kruchym cieście

Aksamitny sernik z bezą

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z makiem (338 kcal)

Print Friendly, PDF & Email