Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Przepis na pyszne naleśniki z farszem z pieczarek i kurczaka, zapiekane w piekarniku. Z podanych proporcji wychodzi ok 12 sztuk.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 450 g pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • 150 g sera żółtego
  • mały kubek śmietany 30%
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażamy piersi, następnie dodajemy cebulę, kiedy zmięknie, dokładamy pieczarki. Smażymy dopóki z pieczarek nie odparuje woda, następnie przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dusimy jeszcze przez ok 5 minut.
Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Ser żółty ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną i koncentratem. – taką mieszanką polewamy naleśniki. Zapiekamy je w piekarniku przez ok 20 min w temp 180 C.

nalesniki_kurczak

Print Friendly, PDF & Email