Placuszki z kaszy jaglanej i szpinaku (263 kcal)

Ponieważ nie jestem wielką miłośniczką kaszy, nie spodziewałam się, że te placuszki tak mi zasmakują. Są pyszne i bardzo syte, zdołałam zjeść tylko dwa, podane z sosem jogurtowym i surówką z młodej kapusty. Jeden placek to 263 kcal.

Składniki (9 sporych placków):

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 g szpinaku (mrożonego)
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Kaszę gotujemy do lekkiego rozgotowania w osolonej wodzie. Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle, następnie dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy, aż szpinak stanie się miękki. Ugotowaną kaszę, szpinak, jajka, obie mąki i przyprawy mieszamy razem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor.

placki_jaglane

Print Friendly, PDF & Email

1 Komentarz

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Kipi kasza” na zBLOGowanych. Najciekawsze przepisy mają szanse na nagrody 🙂

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: