Murzynek przełożony bitą śmietaną

Przepis na pyszne ciasto murzynek z cytrynową bitą śmietaną i polewą czekoladową. Ciasto jest proste do wykonania, a prezentuje się efektownie.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z bitej śmietany:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  •  opakowanie galaretki cytrynowej
  • ½ szklanki wody

Polewa:

  • 100 g czekolady (dałam mleczną z orzechami)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyki kakao

Przygotowanie
Przygotowujemy ciasto. Wodę, masło, cukier (zostawiamy 1/3 szklanki cukru do białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Blachę (o wymiarach 24x28cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Masę odstawiamy na ok 20 min, aby trochę stężała, następnie wykładamy na dolny blat ciasta i przykrywamy górnym. Do rondelka przekładamy składniki na polewę i zagotowujemy. Trochę przestudzamy i wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

murzynek_przekladany

Print Friendly, PDF & Email