Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Babka marmurkowa – niezawodny przepis
Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Babka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta.

Jak przygotować babkę marmurkową?

Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku.

Składniki na babkę marmurkową:

  • 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki)

  • 100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki)

  • 150 g cukru (3/4 szklanki)

  • 200 g masła

  • 5 jajek

  • łyżeczka ekstraktu migdałowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżka kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło również ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna, kremowa masa. Cały czas ubijając, do masła dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ekstrakt zapachowy i powoli wsypujemy mąki. Miksujemy do połączenia się składników.

Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa. 1/3 masy przekładamy do innej miski, dodajemy do niej kakao i mieszamy.

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wlewamy najpierw jasne ciasto, następnie to z kakao. Patyczkiem lub widelcem robimy w cieście zygzaki.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół.

Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Można posypać ją cukrem pudrem, albo oblać lukrem lub polewą czekoladową.

Babka marmurkowa – niezawodny przepis
Babka marmurkowa – niezawodny przepis

Zobacz inne przepisy na babki:

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Puszysta babka trójkolorowa na oleju

Babka zebra

Puszysta babka na oleju

Babka piaskowa

Print Friendly, PDF & Email