Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką to jeden z najpyszniejszych wypieków jakie można przygotować późną wiosną, kiedy mamy sezon na rabarbar. Słodki smak ciasta świetnie równoważy kwaśny rabarbar, co sprawia, że ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu.

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem:

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 350 g mąki pszennej typ 500 (3 szklanki)
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Pianka:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 białek
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru po 40g sztuka

 

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zimne masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, żółtka i cukier przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie porcje w proporcjach 1/3 i 2/3. Ciasto zawijamy w folię. Większy kawałek odkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na około godzinę.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z cukrem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy go z mąką ziemniaczaną.

Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na najwyższych obrotach miksera sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Kiedy beza będzie biała i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec wsypujemy budynie.

Większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 20 minut w trybie góra-dół.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim rabarbar, następnie rozsmarowujemy masę jogurtową. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 C w trybie góra-dół.

Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

 

Print Friendly, PDF & Email