Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to pyszny, domowy wypiek, który idealnie sprawdzi się w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. Poza sezonem do jego przygotowania można użyć innych owoców: jabłek, brzoskwiń czy borówek. Świetnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy na poczęstunek dla gości.

Jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem i budyniem?

Ciasto nie zalicza się do tych najszybszych, ale za to jest przepyszne. Najpierw należy zagnieść kruche ciasto, potem pokroić owoce i ugotować budyń. Następnie spód ciasta podpiekamy, nakładamy na niego owoce, budyń i kruchy wierzch. Ciasto pieczemy przez 40 minut, a następnie odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g zimnego smalcu
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 180 g cukru (niepełna szklanka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego (w torebkach po 40 g)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1 l mleka

 

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło i smalec siekamy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę, tłuszcze, jajko, żółtka, cukier i śmietanę przekładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Zagniatamy je w kulę i dzielimy na dwie równe porcje. Ciasto zawijamy w folię. Jeden kawałek odkładamy do lodówki, a drugi do zamrażalnika na około godzinę.

Przygotowujemy budyń. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozrobiony budyń, cały czas mieszając, najlepiej rózgą kuchenną. Kiedy budyń zgęstnieje, odkładamy go z palnika.

Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Mieszamy go z mąką ziemniaczaną.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy część ciasta, która była w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie rabarbar i budyń (może być gorący). Część ciasta, która była w zamrażalniku ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na budyń.

Blaszkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – jedno z najpyszniejszych

 

Zobacz przepisy na inne ciasta z rabarbarem:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju