Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Ciasto z rabarbarem i kruszonką na oleju jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, a wychodzi wysokie, mięciutkie i puszyste. W sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty w maju i czerwcu, kiedy mamy sezon na rabarbar. W innym czasie rabarbar można zastąpić: borówkami, brzoskwiniami, wiśniami, malinami czy innymi owocami.

Jeśli macie większą ilość domowników czy gości, proponuję od razu zrobić jej na dużej blaszce z podwójnej porcji, gdyż ciasto z rabarbarem znika w mgnieniu oka.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kruszonką

Wystarczy dobrze ubić jajka na jasną i puszystą masę, następnie dodać resztę składników w podanej poniżej kolejności. Ciasto wykładamy na blaszkę, a na nim układamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Całość zajmie maksymalnie 20 minut. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy niecałą godzinę. Po przestudzeniu ciasto jest gotowe.

Jak długo można przechowywać ciasto z rabarbarem?

Jeśli zostanie wam kawałek na drugi dzień to najlepiej nakryć je ściereczką, aby nie wyschło i odstawić w zacienione miejsce. Jeśli macie zamiar przechowywać je dłużej, to włóżcie je do jakiegoś zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki. Wtedy będzie dobre nawet przez 4-5 dni.

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką:

  • 200 g mąki pszennej typ 450 (1,5 szklanki)
  • 80 g mąki ziemniaczanej (0,5 szklanki)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • 215 g oleju (szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru (4 duże łodygi) + płaska łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia

     

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru (4 łyżki)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Przesiewamy przez sito. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Zajmie to około 7-8 minut. Następnie wsypujemy cukier i jeszcze minutę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy cienką stróżką olej. Następnie dodajemy po łyżce mąki. Ucieramy tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 50-55 minut (do “suchego patyczka”).

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z rabarbarem:

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju

Ucierane ciasto z owocami

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email