Kofty kebab-gyros przygotowanie z piersi indyka to doskonała propozycja na grilla, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Ich wyjątkowy smak i aromat z pewnością przypadną do gustu każdemu. W porównaniu do kiełbasy czy karkówki z grilla, są zdrowe i niskokaloryczne, więc będą świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Te pyszne szaszłyki można również łatwo przygotować na patelni lub w piekarniku.
Jak podawać kofty kebab-gyros na patyku?
1. Na talerzu z dodatkami
- Podaj z różnymi sosami, takimi jak tzatziki, hummus, sos czosnkowy czy ostry sos chili.
- Na talerzu obok koft możesz umieścić świeżą sałatkę z warzyw, np. z pomidorów, ogórków, cebuli i oliwek.
- Obok możesz podać ciepły chleb pita lub kawałki lavash, które goście mogą używać do zawijania mięsa.
- Do koft świetnie pasują chrupiące frytki lub pieczone ziemniaki.
2. W pionie na desce
- Kofty można ustawić pionowo na desce do serwowania, wbijając patyki w specjalne otwory lub w coś, co będzie je stabilizować (np. w małe otwory w desce do krojenia lub specjalnym stojaku).
- Wokół koft na desce możesz ułożyć różne dodatki, takie jak pokrojone warzywa, oliwki, sosy w małych miseczkach i pieczywo.
3. W wrapach lub pita
-
Zamiast tradycyjnego podania na patyku, możesz wyjąć koftę z patyka i zawinąć ją w chleb pita lub wrap, dodając sałatę, sos i inne ulubione dodatki.
Składniki na kofty kebab-gyros z grilla:
- 1 kg mięsa mielonego z piersi z indyka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 gałązek natki pietruszki
- przyprawy: 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, duża szczypta imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki soli
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka musztardy
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę, paprykę czerwoną i ostro pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj czosnek, natkę pietruszki i przyprawy. Całość wyrabiaj ręką przez kilka minut na jednolitą, klejącą się masę. Następnie dodaj papryki i cebulę i mieszaj jeszcze przez chwilę.
Mokrą ręką formuj z porcji mięsa podłużny wałek i nabijaj go na patyczek do szaszłyków.
Mięso piecz na grillu, smaż na patelni grillowej lub w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 C. Możesz podać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
Majonez wymieszaj z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami.
Zostaw odpowiedź