Ciasto Malinowa Zatoka to szybki do zrobienia, ale bardzo smaczny deser, od którego nie można się oderwać. Chrupiący spód zrobiony z ulubionych ciasteczek i masła orzechowego tworzy doskonałą podstawę dla kolejnych warstw. Lekka, gdyż bez dodatku masła, masa budyniowa jest kremowa i aksamitna, a galaretka z malin dodaje całości orzeźwiającej kwaskowatości. Każdy kęs tego ciasta to niezwykła podróż smakowa, która zapada w pamięć.
Jak zrobić krem budyniowy bez masła?
Krem budyniowy bez masła to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Jest lekki, delikatny i świetnie nadaje się do przekładania tortów, tarty czy jako dodatek do owoców. Przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy, że od razu po ugotowaniu budyniu do masy dodasz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszasz krem. Szczegółowy opis przygotowania znajdziesz w przepisie.
Składniki na ciasto Malinowa Zatoka:
Spód:
- 100 g kakaowych herbatników lub innych kruchych ciastek
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki wody
Krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- łyżka kakao
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cappuccino orzechowego
- 150 ml wody
Galaretka:
- 600 ml wody
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 200 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie
Spód
Ciasteczka rozdrobnij w misie blendera lub pokrusz tłuczkiem na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj masło orzechowe i wodę. Całość wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowany spód wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm). Wyrównaj i dociśnij łyżką, aby był wszędzie tej samej wysokości.
Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 15 minut w trybie góra-dół. Po tym czasie spód odstaw do wystudzenia.
Krem budyniowy
Do 200 ml mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody.
Resztę mleka zagotuj z cukrem, kakao i cappuccino. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta.
Krem zdejmij z ognia i od razu wlej żelatynę, nie przerywając mieszania. Całość mieszaj przez chwilę, następnie gorącą masę wylej na ciasteczkowy spód. Wyrównaj wierzch. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretka
W 600 ml gorącej wody rozpuść galaretki i odstaw do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć, dodaj do niej maliny i wymieszaj. Całość wylej na ostudzony krem budyniowy. Ciasto odłóż do lodówki na 3-4 godziny.
Bardzo dziękuję za ciekawy przepis, z pewnością spróbuje 🙂