Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska z sałaty lodowej, marchewki i ogórków konserwowych jest lekka, zdrowa i bardzo pyszna. Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ale można ją również jeść jako samodzielny posiłek. Poniższa porcja wystarcza mi na jakieś 3 dni, sałatka bez problemu może tyle stać w lodówce i nie traci na jakości.

Składniki na surówkę kopenhaską (duża miska):

  • główka sałaty lodowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • cebula
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na małe kawałki lub siekamy nożem (jeśli mamy plastikowy, gdyż sałaty nie powinno się kroić nożem metalowym). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na tej samej tarce ścieramy również ogórki.

Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy musztardę (opcjonalnie, jeśli nie lubimy można zrezygnować), jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Surówkę odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.

Surówka kopenhaska
Surówka kopenhaska

Zobacz przepisy na inne surówki i sałatki z sałatą lodową:

Zielona Surówka Z Sałatą I Kiełkami

Surówka Z Sałaty I Pomarańczy

Sałatka Imprezowa Z Tortellini

Sałatka Z Kurczakiem I Sałatą Lodową W Sosie Czosnkowym

Lekka Sałatka Z Selerem Naciowym I Sałatą (263 Kcal)

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka kopenhaska do obiadu i na grilla
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: