W sezonie wiosennym nie może zabraknąć tej potrawy. Młoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste i pyszne tradycyjne polskie danie. Idealny dodatek do młodych ziemniaków.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- ok 120 ml śmietany 18%
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką.
![Młoda kapusta ze śmietaną](https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/06/kapusta_smietana-1024x685.jpg)
Zostaw odpowiedź