Młoda kapusta ze śmietaną – przepis na młodą kapustę

Młoda kapusta ze śmietaną

W sezonie wiosennym nie może zabraknąć tej potrawy. Młoda kapusta ze śmietaną to niezwykle proste i pyszne tradycyjne polskie danie. Idealny dodatek do młodych ziemniaków.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • ok 120 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką.

Młoda kapusta ze śmietaną
Młoda kapusta ze śmietaną

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: