Pasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem.
Składniki na pastę z boczku:
- 400 g boczku wędzonego
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- średnia cebula
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Boczek przekładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskiego. Boczek zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż stanie się miękki. Następnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Od boczku odkrawamy twardą skórę. Mielimy go wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Do masy dodajemy musztardę, majeranek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki.

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:
Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami
Pasta Na Kanapki Z Sardynkami
Pasta Twarogowa Do Pieczywa
Pasta Z Ryby W Pomidorach





