Pasta z boczku – na kanapki

Pasta z boczku
Pasta z boczku

Pasta z boczku, coś jak wojskowa metka to przepyszny dodatek do pieczywa. Smakuje wyśmienicie ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Pasta jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, ale na pewno nie dla osób, które przeliczają kalorie, gdyż jakby nie patrzeć, boczek jest tłustym mięsem.

Składniki na pastę z boczku:

  • 400 g boczku wędzonego
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
  • średnia cebula
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Boczek przekładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, liście laurowe i ziele angielskiego. Boczek zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż stanie się miękki. Następnie wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia.

Od boczku odkrawamy twardą skórę. Mielimy go wraz z obraną cebulą w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Do masy dodajemy musztardę, majeranek, sól i pieprz. Całość mieszamy dokładnie, przekładamy do słoika i odstawiamy do lodówki.

Pasta z boczku
Pasta z boczku

Zobacz inne przepisy na pasty kanapkowe:

Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami

Pasta Na Kanapki Z Sardynkami

Pasta Twarogowa Do Pieczywa

Pasta Z Ryby W Pomidorach

Print Friendly, PDF & Email