Surówka do wszystkiego z sałatą lodową jest nie tylko przepyszna, ale również bardzo zdrowa, pełna witamin i minerałów. Będzie stanowić idealne uzupełnienie wielu potraw. Najlepiej podawać ją od razu po przygotowaniu, gdyż z czasem witaminy w niej zawarte się utleniają.
Do czego podać surówkę do wszystkiego z sałatą lodową?
Oto kilka inspiracji:
- Grillowane mięsa i inne dania z grilla: Surówka doskonale komponuje się z grillowanym kurczakiem, wieprzowiną czy stekiem. Świeżość sałaty lodowej świetnie równoważy bogactwo smaków mięs. Jest też idealnym dodatkiem do kiełbasek, szaszłyków czy hamburgerów
- Ryby i owoce morza: Lekka sałatka dobrze współgra z pieczoną rybą, grillowanymi krewetkami czy łososiem.
- Potrawy z kuchni meksykańskiej: Tacos, burritos czy quesadillas – wszystkie te dania będą smakować lepiej z dodatkiem świeżej surówki.
- Dania z makaronem: Surówka może być świetnym uzupełnieniem dla dań makaronowych, takich jak spaghetti, lasagna czy fettuccine Alfredo, dodając lekkości do posiłku.
- Zapiekanki i casseroles: Surówka z sałaty lodowej świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, zarówno mięsnych, jak i warzywnych.
- Dania wegetariańskie: Surówka będzie znakomitym dodatkiem do kotletów warzywnych, zapiekanych warzyw czy falafela.
- Potrawy azjatyckie: Surówka może być serwowana jako dodatek do sushi, sajgonek czy dań z woka.
Składniki na surówkę do wszystkiego:
- główka sałaty lodowej
- mała czerwona cebula
- średniej wielkości marchew
- 4 ogórki konserwowe
- pęczek szczypioru
- 3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić innym)
- łyżka octu jabłkowego (może być sok z cytryny)
- płaska łyżeczka cukru
- po sporej szczypcie soli i pieprz
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyj dokładnie. Marchew i cebulę obierz ze skórki. Sałatę lodową pokrój plastikowym nożem na ósemki, następnie drobno posiekaj. Możesz ją również porwać ręką na małe kawałki. Sałatę przełóż do dużej miski.
Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę i szczypior drobno posiekaj. Ogórki pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do miski z sałatą lodową.
Olej wymieszaj z octem, cukrem i przyprawami. Sos wlej do miski z warzywami. Całość wymieszaj dokładnie. Surówkę odstaw na 15 minut do lodówki.
Zostaw odpowiedź