Jajka zapiekane w kokilkach

Zapiekane jajka to idealny pomysł na sycące śniadanie (choć ja akurat zrobiłam je na kolację). Jeśli znudziła nam się jajecznica czy omlet to kolejny pyszny sposób na wykorzystanie jajek. Podajemy je ze świeżym pieczywem, można również posypać szczypiorkiem.

Składniki (na 4 kokilki):

  • 6 jajek
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • 150 g sera żółtego
  • garść zielonych oliwek
  • sól, pieprz, cebulka suszona

Przygotowanie
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich oliwki, pomidora i paprykę. Przyprawiamy. Kokilki smarujemy masłem, wylewamy do nich jajka, wierzch posypujemy żółtym serem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 15 min.

jajka_kokilki

Print Friendly, PDF & Email