Kluski kładzione z boczkiem i cebulką

Kluski kładzione z boczkiem i cebulką
Kluski kładzione z boczkiem i cebulką

Kluski kładzione z boczkiem i cebulką to prosty i szybki przepis na obiad. Lubię robić kluski kładzione, gdyż wcale nie trzeba się przejmować ich kształtem, jak w przypadku klusek śląskich czy kopytek, do czego nie mam nigdy cierpliwości.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki letniej wody
  • pół łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g boczku surowego
  • cebula

Przygotowanie

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Z mąki, jajek, soli i wody zagniatamy ciasto. W sporym garnku zagotowujemy posoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na patelnię z boczkiem i cebulą, mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut.
Kluski podajemy posypane szczypiorkiem.
kluski_odrywane

 

 

Print Friendly, PDF & Email