Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Udostępnij na:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym to pyszne, bezmięsne danie, które można podać na obiad albo jako ciepłą przekąskę na imprezie. Smakują naprawdę obłędnie i są niezwykle sycące. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku.

Składniki na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą (około 12 sztuk):

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 250 g ricotty
  • średniej wielkości por
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Ponadto:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • papryka ostra,m oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Pora i suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw czosnek i pora. Przysmażamy przez chwilę, następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Na koniec dodajemy ricottę, suszone pomidory i przyprawy. Farsz mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając aby się nie przypalił. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Na nich rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem żółtym. Naleśniki zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w temp 180 C.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

 

Zobacz inne przepisy na zapiekane naleśniki:

Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku

Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym

Naleśniki Po Meksykańsku

Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem

Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Udostępnij na:

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: