Jajka w sosie musztardowym z curry

Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym

Gotowane jajka w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym to idealny sposób na szybki i tani obiad. Zazwyczaj robię jajka w sosie chrzanowym i bardzo mi smakują. Tym razem spróbowałam z musztardą i curry i również były smaczne. Dodałam musztardę rosyjską i pieprz cayenne, więc sos wyszedł dość ostry, jeśli wolicie łagodniejszy smak lepiej wykorzystać inny rodzaj musztardy, chociażby sarepską.

Składniki:

  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • pół szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • łyżeczka curry w proszku
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • pęczek szczypiorku
  • 5 jajek

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, curry, sól i pieprz. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
jajka_curry

Print Friendly, PDF & Email