Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Ryba z warzywami pieczona w papilotach
Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Ryba z warzywami pieczona w papilotach to zdrowe, pyszne i lekkie danie w sam raz na błyskawiczny obiad. Danie jest nieskomplikowane do zrobienia, a jego przygotowanie zajmie niecałe 10 minut. Potem wystarczy tylko rybę i warzywa upiec w piekarniku zawinięte w paczki z papieru do pieczenia. Zadziwiające, że takie banalnie proste danie, może być takie smaczne. Jedna tak przygotowana paczka ma tylko około 164 kcal. Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami.

 

Składniki na rybę z warzywami pieczoną w papilotach (4 „paczki”):

    • 4 duże (około 200 g jeden) filety rybne z dorsza lub innej ulubionej ryby
    • niewielka cukinia
    • około 200 g pomidorków koktajlowych
    • niewielka czerwona papryka
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie

Filety rybne jeśli są mrożone, najpierw całkowicie odmrażamy na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar wody. Następnie spryskujemy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplastry, paprykę w paski. Przygotowujemy cztery kwadratowe kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego z nich układamy filet z ryby, trochę cukinii, papryki i kilka pomidorków. Całość posypujemy tymiankiem. Papier do pieczenia zawijamy „w cukierki” i takie paczuszki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez 20 minut. Następnie cukierki rozchylamy i dopiekamy jeszcze około 10 minut.

Ryba z warzywami pieczona w papilotach
Ryba z warzywami pieczona w papilotach

 

Zobacz inne przepisy na dania z rybą:

Ryba zapiekana z warzywami

Ryba w cieście serowym

Ryba pieczona w piekarniku

Ryba w wiórkach kokosowych

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

 

Print Friendly, PDF & Email