Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze bardzo smaczna. Jest świetnym pomysłem na sycący, bezmięsny obiad dla całej rodziny, a także dobrym sposobem na przemycenie ryby do codziennego menu, nawet jeśli nie wzbudza ona entuzjazmu w naszej rodzinie. Zapiekanka nie jest trudna do zrobienia, choć może nieco pracochłonna. Polecam, bo efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten niewielki trud!

Składniki na zapiekankę z rybą:

  • 6-7 sporych ziemniaków
  • około 400 g filetów rybnych (moje ulubione to miruna i dorsz)
  • mały brokuł
  • por
  • 200 ml śmietany 18%
  • jajko
  • około 150-200 g sera żółtego
  • papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak, aby były miękkie, ale nierozpadające się. Następnie studzimy je, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filety kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem (można też skropić sokiem z cytryny). Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Śmietanę, jajko, starty na tarce ser żółty i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno: połowę ziemniaków, podsmażonego pora, kawałki ryby, drugą połowę ziemniaków i brokuła. Całość polewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min.

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem
Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Zobacz inne przepisy na rybę zapiekaną:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Zapiekanka Makaronowa Z Łososiem

Ryba Zapiekana Z Warzywami

Ryba Pod Porową Kołderką

Ryba Pieczona Pod Pierzynką Cebulową

Zapiekanka Z Tuńczykiem

Ryba Pieczona W Piekarniku

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: