Placuszki marchewkowe

Przepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami.

Składniki:

  • 600-700 g marchwi
  • 4 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • olej do smażenia

Dip:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • pęczek posiekanego koperku
  • ogórek długo
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Kiedy trochę przestygnie, miksujemy ją blenderem, albo ugniatamy tłuczkiem na puree. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej łyżką placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano.
Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy wodę, dodajemy jogurt, koperek i resztę składników. Mieszamy.

marchewka_placki

Print Friendly, PDF & Email