Gulasz z kalarepą i marchewką

Wieprzowy gulasz z warzywami. Podajemy z makaronem, ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 2 średnie marchewki
  • pół średniej kalarepy
  • cebula
  • lubczyk
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki

Przygotowanie
Karkówkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie składniki przekładamy do rondelka, zalewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem. Marchewki i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na patelni i przekładamy do miękkiej karkówki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, mąkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż gulasz zgęstnieje.

gulasz_kalarepa

Print Friendly, PDF & Email