Kolorowa jajecznica na smalcu z boczkiem, pomidorem i szczypiorkiem to bardzo pyszny i sycący pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Smażenie na smalcu (który wcale nie jest taki niezdrowy, jak się powszechnie utarło) bardzo wzbogaca jej smak. Nie wiem dlaczego, ale utarło się u mnie, że jajecznicę jemy na sobotnie śniadanie. Jej wspaniały zapach rozchodzi się po całym domu i sprowadza do kuchni wszystkich domowników.
Składniki na jajecznicę na smalcu (2 porcje):
- łyżka smalcu
- 150 g niezbyt tłustego boczku
- cebula
- 6 jajek
- pomidor
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki.
Na patelni roztapiamy smalec. Wrzucamy boczek oraz cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy jajka i energicznie mieszamy. Smażymy, aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji. Dodajemy pomidora i przyprawy. Mieszamy i przekładamy jajecznicę na talerz. Posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz inne przepisy na śniadanie z jajkami w roli głównej:
Pasta Z Jajek I Twarogu – Pyszna Klasyka
Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami
Lekkie Jak Chmurka Chlebki Jajeczne
Frittata Z Warzywami
Zapiekanka Z Pieczywem I Jajkami
Jajecznica Na Tostach
Zostaw odpowiedź