Jajka w galarecie z szynką i groszkiem

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem
Jajka w galarecie z szynką i groszkiem

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem to smaczna i szybka do zrobienia przystawka, która będzie świetnie prezentować się na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Bardo ładnie wygląda, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki na jajka w galarecie z szynką i groszkiem:

  • 5 jajek
  • pół puszki groszku
  • około 100 g szynki
  • 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • natka pietruszki

Przygotowanie

W potrawie ważny jest dobry bulion. Mnie często zostaje po przygotowaniu pasztetu, zamrażam go wtedy i mam jak znalazł do różnych potraw. Robię go tak: udka kurczaka przekładam do garnka, zalewam około 2 l zimnej wody i zagotowuję. Zbieram ścięte białko, czyli tak zwane „szumowiny” i dodaję cebulę w łupince, obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Całość gotuję na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Następnie mięso i warzywa wyjmuję z rosołu, który przecedzam. Jeśli nie macie domowego bulionu, w ostateczności możecie dodać taki z kostki.

Kiedy mamy przygotowany bulion, doprowadzamy go do wrzenia i w gorącym rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Szynkę kroimy w paski, groszek odsączamy z zalewy. Na dnie głębokiego półmiska układamy szynkę, na niej jajka pokrojone w plastry lub na połówki. Wsypujemy groszek. Na składniki powoli wlewamy zimny, ale jeszcze niestężały bulion. Na wierzchu układamy natkę pietruszki do dekoracji. Półmisek odkładamy do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała.

Jajka w galarecie z szynką i groszkiem
Jajka w galarecie z szynką i groszkiem
Print Friendly, PDF & Email