Jajka w sosie rzodkiewkowym

Przepis na szybką i smaczną przystawkę na zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem.

Składniki:

  • 5 jaj
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz.

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miseczki. Dodajemy groszek, majonez, śmietanę, jogurt, chrzan i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Sos przekładamy do salaterki, na nim układamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

jajka_rzodkiew