Łopatka wieprzowa pieczona w sosie

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie
Łopatka wieprzowa pieczona w sosie

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak.

 

Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie:

  • 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka)
  • 300 ml bulionu
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu. Następnie dodajemy czosnek i olej i całość rozcieramy na papkę. Jeśli nie mamy moździerza wybieramy mielone wersje przypraw, które mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i olejem. Łopatkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą. Całość zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwanaście godzin. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę pokrojoną w piórka. Zalewamy wszystko bulionem. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy pod przykryciem w trybie góra-dół przez godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie, zmieszamy temperaturę do 170 C i pieczemy jeszcze 30-40 min.

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie
Łopatka wieprzowa pieczona w sosie

Zobacz inne przepisy na pieczoną wieprzowinę:

Karkówka Po Cygańsku Z Pieczarkami I Papryką

Szynka Z Warzywami Pieczona W Rękawie

Karkówka Pieczona W Musztardzie

Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad

Karkówka Kebabowa Z Piekarnika

Schab Zapiekany Z Pieczarkami I Cebulą