Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką z tego przepisu zawsze wychodzą idealne: mięciutkie i puszyste, rozpływają się w ustach. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek.

Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli.

Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (około 18 sztuk):

  • 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 szklanek)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania bułeczek)
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Owoce:

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru (4 łyżki)

 

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Śliwki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i przekładamy do miski. Posypujemy cukrem i mąką, mieszamy i odstawiamy.
Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, wyjmujemy je z miski, ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 2 równe części. Następnie każdą część dzielimy jeszcze na 3. Z jednej takiej części formujemy 3 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkowujemy albo spłaszczamy w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Bułki układamy w odstępach na blaszce i używając dna szklanki robimy pośrodku każdej bułeczki mocne wgłębienie. W każdym wgłębieniu układamy 3-4 kawałki śliwek, skórką do dołu. Następnie bułki nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i ręką dokładnie mieszamy i rozcieramy.

Podrośnięte drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut, aż ładnie zbrązowieją.

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem śliwek:

Kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami

Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym

Ciasto Śliwkowa Pokusa

Dwukolorowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email