Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami

Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami
Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami

Ciasto Niezły Bajerant z masą z kajmakową, warstwą galaretki z malinami i bitą śmietaną na wierzchu jest nie tylko pyszne, ale i świetnie się prezentuje. Ciasto, które jest bazą deseru przypomina biszkopt, choć powstało bez użycia jajek, jeśli więc akurat nie macie ich w lodówce lub z jakiegoś powodu nie możecie ich używać, to coś w sam raz dla was.

 

Składniki na ciasto Niezły Bajerant:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 (375 g)
  • szklanka mleka (250 ml)
  • ⅓ szklanki oleju (90 ml)
  • pół szklanki cukru (110 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • 1 łyżka octu (np. jabłkowego)

 

Masa kajmakowa:

  • 400 g kajmaku
  • 250 g mascarpone
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

 

Warstwa malinowa:

  • 600 ml wody
  • 2 opakowania galaretek malinowych
  • 300 g malin (mogą być mrożone)

 

Bita śmietana

  • 400 g śmietany 30%
  • łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżka cappuccino w proszku lub kakao do posypania

 

Przygotowanie

Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy mokre składniki: mleko, ocet i olej, a w drugiej suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i energicznie mieszamy trzepaczką. Masę wlewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę kajmakową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy mascarpone, kakao i kajmak z puszki. Składniki miksujemy przez chwilę do ich połączenia się, następnie (nadal miksując) wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Spód ciasto wkładamy z powrotem do blaszki i wykładamy na niego krem kajmakowy. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wlewamy do malin i mieszamy dokładnie. Galaretkę wylewamy powoli na masę kajmakową. Całość nakrywamy drugim blatem biszkoptu.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy proszkiem cappuccino lub kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.

 

Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami
Ciasto Niezły Bajerant – z masą kajmakową i malinami

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z kajmakiem:

Ciasto Rozpustny Mnich – wyjątkowo pyszny smakołyk bez pieczenia

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Ciasto Słonecznikowiec

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Print Friendly, PDF & Email