Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino

Ciasto Włoski Narzeczony z wyraźną kawową nutą jest pyszne, ładnie się prezentuje na talerzu i nie jest trudne do zrobienia. Składa się z puszystego biszkoptu przełożonego lekkim kremem o smaku cappuccino, a całości dopełnia masa kajmakowa, chałwa i gorzka czekolada. Wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i tworzą bardzo udaną kompozycję.

 

Składniki na ciasto Włoski Narzeczony:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar M
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżka kakao

 

Krem Cappuccino:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 ml wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cappuccino w proszku (dałam śmietankowe)
  • 3 łyżki cukru

 

Poncz:

2 łyżki cappuccino rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody

 

Dodatkowo:

  • puszka kajmaku (400 g)
  • około 100 g okrągłych biszkoptów
  • 100 g chałwy waniliowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • około 6 łyżek mleka

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy krem cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy obroty i cały czas ubijając dodajemy jogurt, cukier, proszek cappuccino, a na końcu powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Oba blaty biszkoptu skrapiamy ponczem. Następnie wewnętrzne części blatów smarujemy kajmakiem. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 1/3 kremu cappuccino. Na kremie układamy delikatnie biszkopty. Resztę kremu cappuccino wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta.

Wierzch biszkoptu również smarujemy kajmakiem i posypujemy rozkruszoną chałwą. W kąpieli wodnej albo w rondelku na bardzo małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z 6 łyżkami mleka. Czekoladę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na wierzch ciasta tworząc gęstą kratkę. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.

 

Zobacz inne przepisy na ciasta z kajmakiem:

Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto Snikers na krakersach

Ciasto Słonecznikowiec

Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia

Ciasto Marlenka bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email