Kotleciki z mięsem i kalafiorem

Pyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne.

Składniki:

  • mały kalafior
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 małe bułki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, papryka ostra
  • sól, pieprz
  • mleko lub woda do namoczenia bułek

Przygotowanie
Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około 5-10 minut. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, kalafior, żółtka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp 180 C.

kotlety_kalafior

Print Friendly, PDF & Email