Sos z karkówki

Smaczny sos z wieprzowiną i marchewką.

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • cebula
  • 1 i 1/5 szklanki bulionu
  • ząbek czosnku
  • marchew
  • kminek, papryka słodka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą pokrojoną w piórka. Następnie mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy przez ok 20 minut. Marchew kroimy w plasterki lub półplasterki i dodajemy do karkówki. Kiedy mięso i marchew będzie miękkie dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze około 10 minut. Sos można zagęścić mąką, jeśli jest zbyt rzadki.

karkowka_sos

Print Friendly, PDF & Email