Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna

Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna
Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna

Papryka faszerowana po mazursku pieczona w piekarniku to pomysł na pyszne i kolorowe danie, które można podać na obiad czy kolację. Sprawdzi się również jako ciepła potrawa na różnego rodzaju uroczystościach. Paprykę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a potem odgrzać w mikrofalówce – jej smak się nie popsuje.

Wyśmienite papryki wypełnione farszem z mięsa mielonego, kaszy jęczmiennej, ryżu i pieczarek tworzą pyszną kompozycję smakową, która z pewnością podbije wasze kubki smakowe.

 

Składniki na paprykę faszerowaną po mazursku:

  • 6 większych papryk czerwonych
  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe lub wołowe też może być)
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 100 g ryżu (dałam basmati, może też być jaśminowy czy biały)
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżka oleju rzepakowego

 

Jak przygotować paprykę faszerowaną po mazursku? Opis przygotowania krok po kroku

Kaszę i ryż ugotuj osobno wg instrukcji producenta umieszczonych na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podsmaż na patelni z łyżką oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Również odstaw do wystudzenia.

Do dużej miski przełóż surowe mięso mielone, pieczarki, ryż i kaszę. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszaj ręką, aż powstanie jednolita masa.

Przygotuj papryki. Nożem odkrój im górę z ogonkiem. Wydrąż gniazda nasienne i białe włókna. Papryki opłukaj pod bieżącą wodą. Łyżką nakładaj do nich farsz. Kiedy środek będzie wypełniony, nakryj je górną częścią z ogonkiem. Papryki ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Nakryj je pokrywką. Jeśli do danego naczynia nie posiadasz dedykowanej pokrywki, możesz nakryć je folią aluminiową.

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz w trybie góra-dół przez około 1 godzinę. Kiedy zobaczysz, że skórka papryki zaczyna się przypiekać, to znaczy, że prawdopodobnie są gotowe.

 

Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna
Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna

 

Zobacz inne przepisy na faszerowane warzywa:

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Papryka z farszem meksykańskim

Cukinia faszerowana po meksykańsku – danie z charakterem

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

 

Print Friendly, PDF & Email