Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty

Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty
Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty

Schab pieczony w papierze do pieczenia wychodzi zadziwiająco miękki i soczysty jak na schab, który jest raczej suchym mięsem. Można go podać zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu wersjach jest równie smaczny.

Z czym podać schab pieczony w papierze do pieczenia na obiad?

Schab świetnie sprawdzi się w tłuczonymi ziemniakami i sosem np. pieczarkowym, pieczeniowym czy koperkowym. Ja robię bardzo prosty, ale pyszny sos z mrożonką włoszczyzna paski. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję około szklankę włoszczyzny, podlewam pół szklanki wody lub bulionu i duszę do miękkości. Następnie dodaję plastry schabu, wlewam wodę wymieszaną z łyżką mąki i kilkoma łyżkami śmietany 30%. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek staropolski i zioła. Całość duszę jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Takie danie świetnie smakuje podane z buraczkami zasmażanymi lub surówką z marchewki.

Składniki na schab pieczony w papierze do pieczenia:

  • około 1 kg schabu wieprzowego
  • łyżka miodu (dałam lipowy)
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka musztardy jerozolimskiej (lub innej ulubionej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego

 

Przygotowanie

Składniki na marynatę czyli miód, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i przyprawy wymieszaj ze sobą dokładnie na jednolitą pastę. Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz raczej płaski kawałek, możesz obwiązać go sznurkiem, aby miał bardziej zwarty kształt. Schab posmaruj z każdej strony marynatą i odłóż do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, a najlepiej na 24 godziny.

Po tym czasie schab wraz z całą marynatą zawiń szczelnie w papier do pieczenia i przełóż do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyjmij je z piekarnika, odwiń z papieru do pieczenia i piecz jeszcze około 10-20 minut z termoobiegiem, aż się lekko z wierzchu przyrumieni.

Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty
Schab pieczony w papierze do pieczenia – mięciutki i soczysty

Zobacz inne przepisy na domowe wędliny:

Szynka pieczona w niskiej temperaturze – do obiadu i na kanapki

Boczek pieczony w piekarniku – najlepsza domowa wędlina

Schab gotowany w majonezie dziesięciominutowy – soczysty i mięciutki

Czosnkowa karkówka gotowana w rękawie – domowa wędlina

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Print Friendly, PDF & Email