Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową

Przepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku.

Składniki:

Warstwa brązowa

  • 5 łyżek wody
  • ½ kostki masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao

 

Warstwa biała

  • 800 g jogurtu greckiego
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka

Przygotowanie
Wodę mieszamy z kakao, masłem i cukrem, gotujemy, aż masło się roztopi i odstawiamy do wystudzenia. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żółtka i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek.
Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę.
Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

murzynek

Print Friendly, PDF & Email