Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję

Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję
Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję

Ciasto Tajemnica Szefowej jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi, pysznie smakuje i pięknie wygląda. Składa się z ciasta czekoladowego, kremu jak do karpatki i bitej śmietany oproszonej czekoladą na wierzchu. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują, tworząc pyszną kompozycję.

Jak przechowywać ciasto Tajemnica Szefowej?

Ciasto w lodówce wytrzyma przynajmniej 4-5 dni. Można je również zamrozić, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej bita śmietana nadal pozostanie sztywna po odmrożeniu.

 

Składniki na ciasto Tajemnica Szefowej:

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (nieco ponad szklanka)
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 ml mleka 2% (1/2 szklanki)
  • 2 jajka rozmiar L
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem karpatkowy:

  • 850 ml mleka 2%
  • 200 g masła
  • 60 g cukru (5 łyżek)
  • 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (4 łyżki)
  • 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 żółtka jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego

 

Bita śmietana:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 20 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 25 g mąki ziemniaczanej (łyżka)

 

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • około 100 g okrągłych biszkoptów

 

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe

Masło, mleko, kakao i czekoladę przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie składniki się roztopią i otrzymasz jednolitą masę. Odstaw ją do wystudzenia.

Jajka (które powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania do jajek wsyp cukier.

Następnie zmniejsz obroty miksera i, cały czas ubijając, wlewaj powoli zimną masę czekoladową. Na koniec wsyp po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia.

Krem karpatkowy

Do 200 ml mleka wysp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodaj żółtka jajka. Całość wymieszaj dokładnie na jednolitą mieszankę. Resztę mleka zagotuj z cukrem i aromatem zapachowym. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej do niego cienką stróżką mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając np. rózgą kuchenną. Masę podgrzewaj i mieszaj do momentu, aż zrobi się gęsta. Następnie nakryj ją folią aluminiową i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przełóż do dużej miski i ucieraj przez chwilę robotem kuchennym, następnie, cały czas ucierając, dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Miksuj do połączenia się składników.

 

Bita śmietana

Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

 

Złożenie ciasta

Na czekoladowy blat wyłóż krem karpatkowy i wyrównaj. Na nim ułóż ciasto okrągłe biszkopty. Następnie wyłóż bitą śmietanę. Wierzch posyp startą mleczną czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję
Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję

 

Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję
Ciasto Tajemnica Szefowej – elegancki wypiek na każdą okazję

 

Zobacz inne przepisy na efektowne ciasta:

Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką

Ciasto Przysmak Sułtana z masą truflową – pyszne i efektowne

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Ciasto Marzenie Królowej – pyszny biszkopt z masą chałwową

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email