Przepis na pyszne i lekkie ciasto.
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 2 łyżki oleju
Na piankę:
- 500 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) niesłodzonego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 galaretki (dałam truskawkowe)
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary ok 26x20cm). Pieczemy w 180 °C około 20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcie.
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do wystudzenia. W wysokiej misce ubijamy mikserem mleka z cukrem. Pod koniec ubijania stopniowo dolewamy ostudzoną, ale jeszcze nie gęstniejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt. Odstawia do lodówki na kilka godzin.
To moje ukochane ciasto z czasów kiedy miałam naście lat i piekłam je na okrągło ,tylko zamiast mleka skondensowanego dawałam śmietanę ,pyszne,pozdrawiam.
Z po co olej
Żeby ciasto było bardziej wilgotne.