Pianka na biszkopcie

Przepis na pyszne i lekkie ciasto.

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 2 łyżki oleju

Na piankę:

  • 500 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki (dałam truskawkowe)

Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary ok 26x20cm). Pieczemy w 180 °C około 20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcie.

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do wystudzenia. W wysokiej misce ubijamy mikserem mleka z cukrem. Pod koniec ubijania stopniowo dolewamy ostudzoną, ale jeszcze nie gęstniejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt. Odstawia do lodówki na kilka godzin.

pianka

Print Friendly, PDF & Email