Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)

Prosty i szybki (nie licząc czasu, który musi odstać w lodówce) deser. Użyłam galaretki fioletowej, zielonej i żółtej. Niestety kolory dwóch ostatnich się zlały, mogłam wybrać jeszcze jeden bardziej intensywny kolor. Mimo wszystko deser i tak wygląda bardzo ładnie 😉 Ponadto, jeśli ciasto podzielimy na 9 części, to jedna będzie miała tylko ok 188 kcal (jeśli zrezygnujemy z białej czekolady to jeszcze mniej).

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (light – 4%)
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 3 szklanki wody (180 ml)
  • czekolada biała

Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzone mleko ubijamy mikserem na pianę. Pianę dzielimy na trzy części, do każdej dodajemy schłodzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Na jej środek wykładamy 3 łyżki jednego koloru, na niego 3 łyżki drugiego, następnie 3 łyżki ostatniego. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Wierzch wygładzamy i piankę odstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec posypujemy ją startą białą czekoladą.

pianka

15 komentarzy

  1. Ja taką piankę robię z serka homogenizowanego (taki sernik na zimno), ale z mlekiem też muszę spróbować. Dzięki za przepis.

  2. Rozumiem, ze galaretke rozpuszczamy w szklance wody? Tak sie zastanawiam, jak podwoje mleko, to galaretke rowniez powinnam, czy 1 wystarczy by zabarwic Ciacho?:)

  3. Jedna galaretka na jedną szklankę wody. Ogólnie potrzeba trzech, a przy większej ilości mleka, ilość galaretek też trzeba zwiększyć.

  4. Witam,
    Na jej środek wykładamy 3 łyżki jednego koloru, na niego 3 łyżki drugiego, następnie 3 łyżki ostatniego. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Wierzch wygładzamy i piankę odstawiamy do lodówki do stężenia.

  5. Każda galaretka zabarwia mleko na inny kolor – kolejno nakładamy różnokolorowe masy na siebie.

  6. 3 szkl wody to raczej nie 180ml tylko 750 przynajmniej w moich szklankach…?

  7. Wydaje mi się, że raczej nie. Z mleka musi powstać piana po ubiciu, nie wiem czy to by się udało z mlekiem kokosowym.

  8. To szkoda, że nie może być mleko kokosowe… – Podejrzewam, że nie ma skondensowanego mleka bez laktozy, więc będę musiała sama wymyślić coś podobnego, bez laktozy. – Białą czekoladę spokojnie można zastąpić czymś innym – choćby wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: