Stek z rekina ze spaghetti czosnkowym i salsą pomidorowo-brzoskwiniową

Pierwszy raz przyrządzałam rekina. Mięso jest dobre, bez ości, choć przyznaję, że nie stał się on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie.

Składniki (2 porcje):

  • 2 steki z rekina
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 plastry cytryny

Spaghetti:

  • makaron spaghetti (ok 150 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • oliwa
  • suszona natka pietruszki (świeża też może być)

Salsa:

  • 2 pomidory
  • brzoskwinia (dałam z puszki)
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie
Steki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C.
Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy makaron i pietruszkę. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.
Pomidory kroimy w kostkę (usuwamy nasiona), brzoskwinię również. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy kolendrę, przyprawy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy.

rekin

Print Friendly, PDF & Email