Schab gotowany w mleku to prosty przepis na smaczne mięso, które sprawdzi się zarówno jako wędlina na kanapki, jak i na obiad z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i ulubionej surówki. Taki schab jest delikatny i aromatyczny, a przede wszystkim zdrowy, gdyż pozbawiony konserwantów i wielu innych niepotrzebnych dodatków jakie producenci dokładają do wędlin. Mięso przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy, trzeba jedynie poczekać kilkanaście godzin aż się zamarynuje, a potem wystygnie. Tak naprawdę najlepiej zacząć je przygotowywać na 24 godziny przed planowanym podaniem.
Do przygotowania schabu użyłam zwykłej soli, ale można też wykorzystać sól peklową – mięso będzie wtedy jeszcze bardziej miękkie i soczyste oraz nabierze różowego koloru. Jednak na peklowanie mięsa najlepiej poświęcić 48 godzin, na co nie miałam czasu.
Składniki na schab gotowany w mleku:
- około 1,3 kg schabu
- 0,5 l mleka
- 1 l wody
- 5 ząbków czosnku
- cebula
- łyżka masła
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- płaska łyżeczka ostrej papryki
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
Przygotowanie
Schab myjemy i osuszamy. Przyprawy, czyli sól, pieprz, ostrą i wędzoną paprykę mieszamy ze sobą. Taką mieszanką nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Schab przekładamy do miski, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie cebulę kroimy w plastry, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Do dużego garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy masło, czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy. Do gotującego się mleka wkładamy schab. Mięso gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W połowie gotowania schab odwracamy na drugą stronę. Po gotowaniu garnek nakrywamy pokrywką i pozostawiamy w nim schab, aż mleko całkowicie wystygnie, czyli na około 5 godzin.
🙂
Fantastyczny przepis. Wszystko zrobiłem zgodnie z opisem i wyszło smakowite mięso.
Nie pierwszy raz korzystam z Pani pomysłów i zawsze efekt końcowy przechodzi wyobrażenia.
Dziękuję i pozdrawiam.