Zapiekanki Caprese to bardzo proste i szybkie do zrobienia, a do tego zaskakująco pyszne grzanki z piekarnika składające się z bagietki, sosu bazyliowego, pomidora i mozzarelli. Świetnie sprawdzą się na kolację na ciepło lub przekąska na imprezie. Inspirowane są oczywiście słynną włoską sałatką, której również jestem dużą fanką.
Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z piekarnika i takie najlepiej je podawać. Odgrzane w mikrofalówce czy na ciepło stracą dużo smaku. Można oczywiście przygotować je wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku.
Do ich przygotowania najlepiej użyć dobrej jakości sera i pomidorów. Najlepsze pomidory są oczywiście pod koniec lata, poza sezonem sprawdzą się malinowe. Zamiast bagietek można natomiast wykorzystać inne pieczywo, które zalega wam w kuchni np kajzerki, chleb tostowy czy bułkę wrocławską.
Składniki na zapiekanki Caprese (4 porcje):
- 2 pszenne półbagietki
- 3 kulki mozzarelli (po 125 g każda)
- 3 pomidory
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- sól, grubo zmielony pieprz, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę. Liście bazylii drobno siekamy. Oliwę, czosnek, bazylię, sól i zioła prowansalskie przekładamy do miseczki i mieszamy. Sos można również utrzeć w moździerzu.
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Bagietki przekrawamy na pół. Każdą bagietkę smarujemy sosem bazyliowym i układamy na niej naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli, tak aby się zazębiały.
Bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Zapiekamy przez około 12 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pieprzem i ewentualnie dekorujemy liśćmi bazylii.
Zobacz inne przepisy na pieczywo na ciepło:
Bułki zapiekane w piekarniku – przepyszny i tani przepis
Tosty z patelni – pyszne i tanie kanapki na ciepło z cebulką
Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika
Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Zostaw odpowiedź