Pierś z kurczaka pod pierzynką

Takie piersi z kurczaka zapiekane w piekarniku wychodzą bardzo smaczne i soczyste.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • pół pora
  • ok 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy, cygański, czosnkowy/wedle upodobania albo majonez
  • kostka rosołowa
  • oregano
  • olej

Przygotowanie
Rozgniatamy kostkę rosołową i łączymy w miseczce z oliwą lub olejem. W takiej marynacie moczymy rozbite na kotlety piersi. Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, solimy je i pieprzymy. Por kroimy w plastry, ser żółty ścieramy na tarce. W naczyniu żaroodpornym układamy piersi, na nie pieczarki, por, sos, posypujemy serem i oregano. Zapiekamy ok 20 min w piekarniku.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: