Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami pod sosem beszamelowym to pyszny przepis na obiad. Danie jest bardzo uniwersalne, można podać z ziemniakami, ryżem czy makaronem i dowolną surówką.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 150g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 300ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej, zioła prowansalskie, natka pietruszki, sól, pieprz
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie

Filety myjemy, suszymy, dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki czyścimy, większe przekrawamy na pół i podsmażamy na maśle. W naczyniu żaroodpornym układamy piersi, a na nie pieczarki.
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Sos beszamelowy gotujemy około minutę, po czym zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, kurkumę, pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką i sosem zalewamy kurczaka z pieczarkami. Całość posypujemy startym serem żółtym. Potrawę pieczemy w 180 C przez około 25 minut.

Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami
Print Friendly, PDF & Email