Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis

Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis
Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis

Krokiety z pieczarkami i porem to pyszne danie, które można podać na bezmięsny obiad, kolację czy jako ciepłą przekąskę na imprezie. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na krokiety. Pieczarki z dodatkiem ostrzejszego pora i ciągnącego się sera żółtego, stanowią wyjątkowo pyszny farsz do naleśników smażonych w panierce. Jak dla mnie, obowiązkowo musi być jeszcze kubek czerwonego barszczu do popijania.

Jak przechowywać i odgrzewać krokiety z pieczarkami i porem

Zawinięte naleśniki z farszem trzymam w lodówce nawet kilka dni. Kiedy chcę je podać na świeżo obtaczam je w jajku i bułce tartej i smażę na patelni. Można również od razu wszystkie usmażyć, a potem odgrzewać w mikrofalówce, panierka straci wtedy jednak chrupkość.

 

Składniki na naleśniki (około 12 sztuk):

      • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
      • szklanka wody (niegazowanej)
      • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 500)
      • 2 jajka
      • łyżka oleju
      • szczypta soli

 

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • duży por
  • 200 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Dodatkowo: 3 jajka, bułka tarta

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju, zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Pora kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż odparuje z nich cała woda. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki i pora łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy i starty na tarce ser żółty. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis
Krokiety z pieczarkami i porem – najlepszy przepis

 

Zobacz inne przepisy na dania z naleśników na słono:

Krokiety imprezowe w chrupiącej panierce – hit wszystkich spotkań

Naleśniki ruskie z serem żółtym

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Print Friendly, PDF & Email