Szybka sałatka z jajkiem i mozzarellą to bardzo uniwersalne, smaczne, proste do przygotowania i lekkie danie, które można podać na wiele różnych okazji. Sprawdzi się zarówno na imprezie, grillu czy innym spotkaniu w większym gronie osób, jak i na lekką kolację czy lunch do pracy. Można ją podać z kawałkiem bagietki czy grzanką z serem żółtym. Świetnie komponuje się również z grillowanym lub smażonym mięsem albo rybą.
Szybka sałatka z jajkiem i mozzarellą to świetny wybór dla tych, którzy chcą przygotować coś pysznego w krótkim czasie. Jest sycąca, dzięki czemu zaspokaja głód na dłużej, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych.
Składniki na szybką sałatkę z jajkiem i mozzarellą:
- opakowanie mixu sałat
- 4 jajka
- kulka mozzarelli
- 2 pomidory
- niewielka papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- garść zielonych oliwek wydrylowanych
- pęczek szczypioru
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, paprykę w paski, ogórki i oliwki w plasterki, szczypior drobno posiekaj.
W misce wymieszaj ze sobą jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
Do większej miski przełóż mix sałat, mozzarellę, pomidory, czerwoną paprykę, szczypior, oliwki i ogórki. Całość posyp szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj ze sobą dokładnie.
Warzywa przełóż na półmisek lub do salaterki. Na wierzchu ułóż jajka i polej sosem jogurtowym. Możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Sałatka najlepiej smakuje w ten sam dzień po przygotowaniu.

Zostaw odpowiedź