Lekka sałatka z brokułem i jajkiem to idealny pomysł na niskokaloryczne i zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na lunch, jak i kolację, jako dodatek do dań z grilla czy przekąska imprezowa. Podana z kawałkiem bagietki zapieczonej z serem żółtym smakuje obłędnie.
Taka sałatka jest bogata w witaminy i minerały, a do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. To doskonały sposób na to, aby jeść zdrowo i smacznie. Jest idealna dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, a także dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość w kuchni.
Składniki na lekką sałatkę z brokułem i jajkiem:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 4 jajka rozmiar L
- główka sałaty masłowej
- 3 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- 130 g sera koziego (lub innego np. fety)
- garść oliwek zielonych
- mały pęczek szczypioru
- 2 łyżki majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na ćwiartki. Brokuła podziel na różyczki i gotuj na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do wystudzenia.
Wszystkie warzywa umyj dokładnie i osusz. Pomidory pokrój w kostkę, ogórki w plasterki, oliwki przekrój na pół. Szczypior drobno posiekaj. Sałatę porwij na kawałki. Ser kozi pokrój w kostkę.
Majonez wymieszaj z musztardą, jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu.
Na płaskim półmisku lub dużym talerzu rozłóż sałatę. Na niej brokuła, pomidory, ogórki, oliwki i ser kozi. Na wierzchu ułóż jajka. Na nie wylej sos czosnkowy i posyp szczypiorem. Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na dodatki do grilla:
Sałatka z ogórkiem i jajkiem – na grilla i nie tylko
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla
Najprostsza sałatka z pomidorów – zaskakująco pyszny pomysł
Zapiekany chleb w kratkę
Ogórki faszerowane fetą
Zostaw odpowiedź