Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym

Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym
Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym

Ciasto Miodowe Lata to bardzo pyszne i efektowne połączenie kruchego ciasta miodowego, gotowanego sernika i galaretki z jabłkami. Jest tak smaczne, że nie sposób się od niego oderwać. Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc genialną kompozycję.

 

Składniki na Ciasto Miodowe Lata:

Blaty miodowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 200 g masła
  • szklanka cukru (150 g)
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa serowa:

    • 200 g masła
    • szklanka cukru (150 g)
    • 200 ml mleka
    • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
    • 4 jajka
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka)

 

Warstwa jabłkowa:

    • 4 jabłka
    • 2 galaretki agrestowe
    • łyżka soku z cytryny
    • 0,5 l wody

 

Polewa czekoladowa

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 łyżek mleka

 

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zimne masło siekamy drobno nożem i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Można również również wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie dno blaszki (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy pierwszą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 12-15 minut w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pieczemy drugi blat ciasta.

Przygotowujemy masę serową. Budynie wsypujemy do mleka i mieszamy, aż się rozpuszczą. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Kiedy masło się roztopi, dodajemy ser i jajka. Energicznie mieszamy rózgą, do połączenia się składników. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie bardzo gorąca, ale jeszcze nie będzie wrzeć. Wlewamy wtedy powoli budynie z mlekiem i cały czas mieszamy, aż masa nabierze konsystencji budyniu i będzie widać lekkie bulgotanie. Masę pozostawiamy na około 15 minut, aby lekko się przestudziła i wylewamy na blaszkę, w której jest spodni blat ciasta. Całość pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Przygotowujemy warstwę jabłkową. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody i pozostawiamy do wystudzenia. Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Masę wkładamy na około 10 minut do lodówki, aby lekko stężała. Następnie wykładamy ją ostrożnie na całkowicie zimną warstwę serową. Całość nakrywamy drugim blatem ciasta.

W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu mleko z czekoladą, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.

Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym
Ciasto Miodowe Lata – miodownik, sernik i szarlotka w jednym

Zobacz inne przepisy na ciasta z jabłkami:

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami – sprawdzony przepis

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną

Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami

Kruche ciasto z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email