Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną i tartą czekoladą to ciasto, które rozpływa się w ustach. Jest bardzo smaczne i, wbrew pozorom, nie takie trudne do zrobienia, jakby się wydawało. Wymaga co prawda nieco czasu, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud.

Składniki na jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną (blaszka 28×23 cm):

Na biszkopt:

  • 8 jajek wielkości M (400 g waga w skorupkach)
  • 150 g mąki tortowej (szklanka)
  • 200 g drobnego cukru (szklanka)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)

Na masę jabłkową:

  • 1 – 1,2 kg jabłek
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na bitą śmietanę:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • łyżka żelatyny
  • 100 g drobnego cukru (pół szklanki)

Ponadto:

  • pół kostki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier. Następnie, cały czas ubijając wlewamy po jednym żółtku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Mąki przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy jajecznej mieszając delikatnie łyżką albo robotem na najniższych obrotach. Masę wylewamy na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim biszkopt około 15 minut. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwie równe części.

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy. Po chwili dodajemy wodę, sok z cytryny oraz cukier. Nakrywamy pokrywką i dusimy do momentu osiągnięcia ulubionej konsystencji. Ja lubię, kiedy jabłka są miękkie, ale pozostają jeszcze w kawałkach. Można też poddusić je dłużej, wtedy uzyskamy gładki mus. Pod koniec duszenia na patelnię wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy z jabłkami. Gorący mus jabłkowy rozprowadzamy na jednej z połówek biszkoptu i nakrywamy drugą. Odstawiamy do wystudzenia.

Na koniec przygotowujemy bitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, następnie cały czas ubijając powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie stężałą żelatynę.

Bitą śmietanę rozprowadzamy na wierzchu biszkopta i wyrównujemy. Posypujemy stratą czekoladą. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa i bita śmietana dobrze stężały.

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Zobacz przepisy na inne ciasta z jabłkami:

Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową

Szarlotka Sypana

Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną

Szybkie Ciasto Z Jabłkami I Rodzynkami

Szybki Jabłecznik Kokosowy

Kruche Ciasto Z Jabłkami

Print Friendly, PDF & Email