Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze

Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze

Chlebek czosnkowy z ziołami to pyszny drożdżowy wypiek, który zrobi furorę w waszym domu. Jest mięciutki, puszysty i aromatyczny. Nie można powstrzymać się przez wzięciem kolejnego kawałka. Taki chlebek długo zachowuje świeżość – wystarczy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę i przez kilka dni nie sczerstwieje.

Z czym podać chlebek czosnkowy z ziołami?

Świetnie smakuje posmarowany masłem, hummusem czy serkiem śmietankowym. Można również podać go z jakąś pastą np. rybną czy jajeczną.

Składniki na chlebek czosnkowy z ziołami:

  • 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
  • 8 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Pasta ziołowa:

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • garść bazylii świeżej i łyżeczka suszonej (mogą też być inne ulubione zioła: oregano, tymianek czy natka pietruszki)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i przyprawę suszone pomidory. Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy pastę ziołową. Czosnek przeciskamy przez praskę, świeże zioła drobno siekamy. Oliwę, czosnek świeże i suszone zioła oraz sól mieszamy ze sobą. Można też przez chwilę całość ucierać w moździerzu.

Po godzinie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką, tak aby przestało się lepić i wyrabiamy ręką przez chwilę. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkujemy na długi prostokąt grubości około 4 – 5 mm. Ciasto smarujemy pastą ziołową i każdy pasek składamy jak harmonijkę i układamy na blaszce (moja to keksówka o wymiarach 10,5 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Chlebek ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół.

Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze

Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo:

Bułki pszenne na jogurcie

Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane

Bułki pszenno-żytnie z serem żółtym i cebulą

Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis

Bułki drożdżowe z serem białym

 

 

Print Friendly, PDF & Email