Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad

Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad
Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad

Szynka duszona w plastrach z warzywami to prosty przepis na miękkie i soczyste mięso wieprzowe, które można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków, klusek czy makaronu i ulubionej surówki np. z buraczków.

Jak przygotować szynkę duszoną w plastrach?

Wystarczy pokroić mięso w plastry, obsmażyć na patelni, zalać bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i przyprawy. Danie nie jest skomplikowane do zrobienia, wymaga jednak trochę czasu, gdyż mięso musi się trochę poddusić, aby było miękkie.

Składniki na szynkę duszona w plastrach z warzywami:

  • około 600 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (gotowa mrożonka)
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • lubczyk, papryka ostra, czosnek suszony, sól i pieprz

     

 

Przygotowanie

Szynkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. Cebule kroimy w piórka. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy mięso i cebulę. Plastry szynki obsmażamy z obu stron po kilka minut.

Następnie mięso zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wrzucamy warzywa, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dolewamy ewentualnie jeszcze trochę bulionu jeśli cały wyparował. Dusimy jeszcze około 20 minut, do miękkości mięsa i warzyw.

Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad
Szynka duszona w plastrach z warzywami – przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na duszoną wieprzowinę:

Łopatka w sosie cygańskim – pyszny przepis na mięso wieprzowe

Karkówka duszona w piwie

Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty

Schab duszony z warzywami i boczkiem

Bitki wieprzowe duszone z warzywami

 

Print Friendly, PDF & Email